On Bullshit

Sandt eller falsk? Betyder det noget …

  • Ikke kategoriseret

‘Enhver ved jo at …’. Sådan kunne vi begynde ethvert møde, enhver samtale, enhver blogpost. Men resultatet ville blive derefter, dels fordi en sådan start er et symptom på en skråsikkerhed over for samtale- eller mødepartneren, dels fordi det er en illusion af en åbning på samtalen. Den der på forhånd ‘ved’ og taler ud fra hvad alle andre også forventes at ‘vide’, lytter mindre, er mindre nysgerrig på at få afprøvet eller udfordret egne synspunkter og ideer, og det er skidt.

Sandt eller falsk? Hvad er sandt, hvad er falsk? Hvad der er sandt ét sted, er ikke nødvendigvis sandt – eller falsk – et andet sted. For at vi kan finde frem til om noget er sandt eller falsk, rigtigt eller forkert, værd at stræbe efter eller alt om at undgå, skal vi tale sammen uden fordomme, forudindtagede holdninger. Og først og fremmest skal vi lytte.

Når sandt og falsk holder op med at betyde noget for den der taler, har vi at gøre med ‘bullshit’ – dér er samtalen ikke længere oprigtig, for dér har som minimum den ene part i samtalen ingen interesse i at blive klogere. Bullshit fylder, det larmer og det tager tid. Men en vellykket samtale bliver det ikke til.

Det afgørende er at vi taler sammen fordomsfrit, nysgerrigt og af lyst til selv at lytte og lære. Det gælder på bænken, i mødelokalerne og i øvrigt. Lad os gøre det – det bliver en fest.